|
|
Witamy Państwa na oficjalnym forum internetowym LWSM MORENA.
Zapraszamy do zamieszczania swoich wypowiedzi na każdy temat. Swoje opinie mogą publikować jedynie zarejestrowani użytkownicy. |
|
Strona główna Forum | Lista użytkowników | Regulamin forum | Szukaj | Zarejestruj | Zaloguj
Nie jesteś zalogowany.
|
teosmt
Użytkownik
Z: gdańsk
|
|
Witam wszystkich -otrzymałem dzisiaj rozliczenie - mieszkanie 2pok. 42m2 blok nieocieplany 10 piętro -cała zima w pokojach 18-19 stopni czyli zimno chciałem zaoszczędzić ,otwierałem grzejniki tylko w nocy
i zdziwienie [ zwrot tylko 230 pln] doszedłem do wniosku,: w następnym roku nie będę odkręcał ogrzewania kupię 2 grzejniki elektrycznie - koszta podobne,a nawet mniejsze( 1000pln za prąd) a w chałupie ciepło(jak u pana boga za piecem)
_______________________________________ mieszkaniec moreny
|
|
| 2006-10-02 20:18:33 |
|
wiolka
Gaduła
|
|
witam:) chciałam zapytać czy dostałeś to rozliczenie pocztą czy gospodarz Ci przyniósł? jeśli przyniósł to około której godziny? z jakiej jesteś ulicy? pozdrawiam:)
_______________________________________ "Kto pyta, nie błądzi"
|
|
| 2006-10-03 14:12:56 |
|
adam.gda
Użytkownik
|
|
Mieszkanie 3-pok. blok 10 kondyg.okna plastik - zwrot 33 zł. Nie wiem jak mozna dostać zwrotu ok.230 zł dostałem wczoraj ok. 21,00
|
|
| 2006-10-03 14:24:05 |
|
wiolka
Gaduła
|
|
powiedzcie na jakiej ulicy mieszkacie albo w jakiej jednostce, ok? pozdrawiam:)
|
|
| 2006-10-03 14:27:35 |
|
Plepla
Użytkownik
|
|
Jako szczęśliwa posiadaczka mieszkania w bloku ocieplonym, spieszę poinformować że mam nadpłatę za ogrzewanie w wysokości 1200 zł!!!. Mieszkanie środkowe, o powierzchni 74 m2, temeratura zimą w mieszkaniu 19-20C. Jedostka C, gospodarz przyniósł nam tą szczęsliwą wiadomość wczoraj wieczorem.
Ostatnio edytowane przez Plepla (2006-10-03 16:27:10)
|
|
| 2006-10-03 16:25:54 |
|
adam.gda
Użytkownik
|
|
Ja mieszkam na jednostce D
|
|
| 2006-10-03 16:48:13 |
|
teosmt
Użytkownik
Z: gdańsk
|
|
Mieszkam ul. Gojawiczyńskiej 4- dostałem druk wczoraj 10.00- pani sprzątająca przyniosła dużo oszczędzałem, inaczej miałbym dopłatę ale w chacie zimno miesięcznie płacę 106pln za CO w tym roku kładę kasetony styropianowe na sufit i ściany
Pan(i) Pepla może 1200 dopłaty -
Ostatnio edytowane przez teosmt (2006-10-03 20:30:11)
_______________________________________ mieszkaniec moreny
|
|
| 2006-10-03 20:23:19 |
|
grzesd
Gaduła
|
|
teosmt napisał:
doszedłem do wniosku,: w następnym roku nie będę odkręcał ogrzewania kupię 2 grzejniki elektrycznie - koszta podobne,a nawet mniejsze( 1000pln za prąd) a w chałupie ciepło(jak u pana boga za piecem) |
Duża część opłaty za ogrzewanie to są koszta stałe, czyli ogrzewanie korytarzy z nieszczelnymi oknami i drzwiami wejściowymi, piwnic z nieszczelnymi oknami, ogrzewanie wszystkich łazienek w bloku itp. Na te wielkości nie ma Pan najmniejszego wpływu. Odradzam stosowanie ogrzewania elektrycznego, bo i tak będzie musiał Pan zapłacić koszta stałe ogrzewania.
_______________________________________ Grzegorz Dąbrowski
|
|
| 2006-10-03 22:38:59 |
|
alan
Gaduła
Z: Gdańsk
|
|
Nie wiem czy u Was też taka sytuacja występuje. U mnie jest taka pozycja o nazwie ryczałt. Czyli zakładam, że ktoś nie ma podzielników. Jest tam wartość 1.93% (pewnie jest to stosunek jego powierzchni mieszkania do całej powierzchni CO w budynku). Daje to 563.94 zł. Moje koszty CO (bez kosztów dodatkowych) to 657.02 zł. Czyżby ryczałt był bardziej opłacalny ? Jaki w takim razie jest sens płacenia techemowi 36zł za odczyt i za serwis ? Może jednak zdemontować te podzielniki w mieszkaniach i dzielić wg metrów ? Bo to oznacza, że za koszty posiadania podzielników można ogrzać 1.5 mieszkania w moim budynku.
PS - mój bilans to zwrot 700zł (+). Dziwne, bo przyjąłem strategię grzania na full w pokojach gdzie używam grzejników, znając postanowienia regulaminu o widełkach górnej kwoty do zapłaty będącej 1.5-krotnością średniego rachunku w budynku. Mieszkanie III/IV, nieszczytowe, nieocieplony budynek. 3-pok, 63m2. Bulońska.
PS2 - czy nie zastanowił Was cennik kosztów rozliczenia w techem ? Chciałbym zobaczyć umowę sp-ni z techem i zobaczyć za co będziemy płacić. W szczególności koszty dojazdu, III termin, przeprogramowanie pk, zmiana lokatora - to niezłe kwiatki. Uwaga: kwoty netto.
PS3 - gdzie są koszty podgrzania wody w rozliczeniu ?
|
|
| 2006-10-04 09:22:25 |
|
tomasz
Użytkownik
|
|
do kosztów stałych doliczcie również ogrzewanie w spółdzielni, administracji itp. tam raczej się nie oszczędza, i pewnie też nie dba o to czy okno jest akurat otwarte przywłączonym grzejniku, albo czy drzwi są domknięte, szczelne itp. A temperatura odpowiednia byc musi, żeby pracować można było..
|
|
| 2006-10-04 14:42:39 |
|
adam.gda
Użytkownik
|
|
Witam. Czy ktoś z mieszkańców mógłby mi powiedzieć jak należy "używać" grzejników aby mieć zwrot w granicach paruset złotych.Może ja nie umiem obsługiwać grzejników.
|
|
| 2006-10-04 15:42:21 |
|
grzesd
Gaduła
|
|
alan napisał:
(...) Jaki w takim razie jest sens płacenia techemowi 36zł za odczyt i za serwis ? Może jednak zdemontować te podzielniki w mieszkaniach i dzielić wg metrów ? Bo to oznacza, że za koszty posiadania podzielników można ogrzać 1.5 mieszkania w moim budynku.(...) nie zastanowił Was cennik kosztów rozliczenia w techem ? Chciałbym zobaczyć umowę sp-ni z techem i zobaczyć za co będziemy płacić. (...) PS3 - gdzie są koszty podgrzania wody w rozliczeniu ? |
Gdy krążyły ankiety w sprawie sposobu rozliczania ciepła - byłem za rozliczaniem z metra kwadratowego. Moim zdaniem koszta instalacji podzielników oraz ich obsługa to był niepotrzebny wydatek. Poza tym urządzenia instalowane na kaloryferach nie są miernikami, tylko podzielnikami. Nie mierzą energii bezpośrednio, tylko pomagają dokonać podziału zależnego od wskazania urządzenia. Ich działanie więc ma charakter raczej psychologiczny: ludzie zaczynają oszczędzać. Sposób ogrzewania się wpływa wtedy w większym stopniu na ostateczne rozliczenie niż w rozliczeniu z metra. Z tego co się orientuję koszta podgrzania wody rozliczane są inaczej - podczas rozliczania wody. Kiedyś było tak, że płacono dwa razy: przy rozliczeniu CW a potem jeszcze raz przy rozliczeniu CO. Ktoś już poruszał ten problem na forum. Rozumiem alan ,że proponujesz na bieżąco rozliczać zużycie wody, a rocznie podgrzanie tej wody? Może jest w tym racja gdyż wychodzi, że za podgrzanie wody płacimy ryczałtem...
_______________________________________ Grzegorz Dąbrowski
|
|
| 2006-10-04 18:44:21 |
|
Anka
Nowy użytkownik
|
|
Witam.dziś dostałam rozliczenie c.o Ku mojemu zaskoczeniu nadpłaty mam 487zł )))) (mieszkanie szczytowe 3 pokoje) jeden miesiąc czynszu z głowy. Pozdrawiam
|
|
| 2006-10-04 19:08:47 |
|
Smilo
Użytkownik
|
|
Mieszkanie szczytowe 59m2 I/IVp., budynek nieocieplony - niedopłata 760zł!!! W sezonie grzewczym 2004/2005 miałem zwrot w wys 300zł. W lipcu 2005 wymieniłem okna na plastiki. Ktoś może to wyjaśnić!?!?!?!?
|
|
| 2006-10-04 22:10:52 |
|
dociekliwa
Gaduła
|
|
Może to nie jest niedopłata tylko zwrot?
_______________________________________ Nie daj się oszukiwać oszustom! Daj szansę uczciwym!
|
|
| 2006-10-05 21:35:04 |
|
Smilo
Użytkownik
|
|
Jeżeli kwota "przedpłaty" na rozliczeniu jest mniejsza od "kosztów" to raczej nie jest zwrot. Chyba że firma Techem stosuje jakieś swoje oznaczenia.... Btw. nie rozumiem dlaczego nastąpiła zmiana okresu rozliczeniowego w tył o dwa miesiące? Okres grzewczy kończy się w kwietniu (mniejwięcej) a za ogrzewanie płacimy cały rok. Więc tym samym przedpłata została zaliczona za 10mcy i jej kwota jest mniejsza o dwie miesięczne "składki". Teoretycznie zwróci się to w przyszłym roku... ALE!?!?........ pomyślmy...
|
|
| 2006-10-05 22:02:04 |
|
Gutek35
Nowy użytkownik
|
|
Witam powiem tak ,dostałem zwrot ale nie podoba mi sie że okres rozliczeniowy trwa 10 miesiecy,a nie rok.Przeciez przez cały rok płace w czynszu za ogrzewanie po 150 zł.Czyli oprócz tego zwrotu co mam powinienem dostac dodatkowe 300zł.Czemu spółdzielnia nie rozlicza sie z całego roku.To nie sa jej prywatne pieniadze ,a nasze mieszkańców.Jestem ciekaw gdzie jest ta kasa?
Pozdrawiam
|
|
| 2006-10-06 23:45:33 |
|
Gutek35
Nowy użytkownik
|
|
Jeszcze jedno ,nie wierze w zadne wyrównanie.Moim prostym rozwiazaniem jest to ,aby dwa razy w czynszu nie płacic za ogrzewanie.Jak znam życie pieniadze gdzies wyparowały,albo sa na koncie.My płacimy cały rok i powinnismy byc rozliczani za ogrzewanie za cały rok a nie za 10 miesiecy.
Pozdrawiam
|
|
| 2006-10-06 23:50:54 |
|
ziajonc
Użytkownik
|
|
Smilo - dla mnie też zadziwiające jest porównanie sezonów. Kupiłam mieszkanie w zeszłym roku w stanie fatalnym - okna mega nieszczelne, na kaloryferach brak termostatów. Wynajmowali je studenci więc nie wierzę, aby oszczędzali. Mieli zwrotu w 2005 - 350 zł a w 2004 - 430 zł. Ja wymieniłam okna, dociepliłam zewnętrzne ściany pokojów, założyłam termostaty i nie używałam ogrzewania w dwóch pokojach ( nie zdążyłam ich wyremontować ). Efekt to zwrot w wysokości 420 zł. Absolutnie nieadekwatny.
|
|
| 2006-10-09 15:36:22 |
|
julski
Użytkownik
|
|
ziajonc napisał:
Smilo - dla mnie też zadziwiające jest porównanie sezonów. Kupiłam mieszkanie w zeszłym roku w stanie fatalnym - okna mega nieszczelne, na kaloryferach brak termostatów. Wynajmowali je studenci więc nie wierzę, aby oszczędzali. Mieli zwrotu w 2005 - 350 zł a w 2004 - 430 zł. Ja wymieniłam okna, dociepliłam zewnętrzne ściany pokojów, założyłam termostaty i nie używałam ogrzewania w dwóch pokojach ( nie zdążyłam ich wyremontować ). Efekt to zwrot w wysokości 420 zł. Absolutnie nieadekwatny. |
Jak dla mnie takie porównywanie nie bardzo ma sens. Na rozliczeniu (zarówno od Techemu jak i starych od SANETu) są podane łączne koszty ogrzewania na węźle. W moim bloku w roku 2005/06 są one wyższe o ok. 50% niż w roku poprzednim (długa i mroźna zima?). Mówiąc krótko należności za ogrzewanie bloku są wyższe i jego mieszkańcy muszą to zapłacić. Nie jest to więc kwestia nieprawidłowości w systemie podziału tego kosztu - po prostu wszyscy mają do zapłacenia więcej (łącznie). Dodatkowo dochodzi tu fakt, że rozliczenie jest z 10 a nie 12 miesięcy, więc porównując trzeba kwotę zwrotu powiększyć o należność za ogrzewanie na 2 miesiące.
Nie chcę tu w żaden sposób bronić techema ani spółdzielni, bo sam będę składał reklamację dot. rozliczenia i nie podoba mi się ten manewr z 10 miesięcznym rokiem 
pozdrawiam, an
|
|
| 2006-10-10 23:33:05 |
|
wiolka
Gaduła
|
|
witaj julski:) chciałam Cię spytać czego konkretnie będzie dotyczyła Twoja reklamacja? pozdrawiam:)
|
|
| 2006-10-11 09:40:43 |
|
julski
Użytkownik
|
|
wiolka napisał:
witaj julski:) chciałam Cię spytać czego konkretnie będzie dotyczyła Twoja reklamacja? pozdrawiam:) |
Pracownik Techemu podczas inwentaryzacji w zeszłym roku nie doliczył się liczby paneli w jednym z grzejników i źle go zwymiarował (po odczycie w maju wyszło, że podzielnik jest zaprogramowany na większą głębokość i liczbę paneli niż jest w rzeczywistości). We wrześniu przeprogramowali podzielnik, ale nie skorygowano jego wskazania z sezonu grzewczego 2005/06.
pozdrawiam an
|
|
| 2006-10-11 11:58:31 |
|
danuta
Nowy użytkownik
|
|
Witam wszystkich Państwa! Jestem mieszkańcem spółdzielni od roku i otrzymałam pierwszy raz rozliczenie za ogrzewanie, poproszę Państwa o pomoc :dostałam 410 zł do dopłaty, mieszkam na 11 piętrze ,mieszkanie rogowe.Koszty ogrzewania rocznego to 1320 zł , to jest szokujące, a wcale nie była za ciepło, grzejniki ciagle zapowietrzone, Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak sprawdzić rozliczenie, czy są jakieś obniżki,zupełnie nie wiem jak podejść do tego tematu. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,danuta
|
|
| 2006-10-11 13:13:02 |
|
julski
Użytkownik
|
|
danuta napisał:
Jestem mieszkańcem spółdzielni od roku i otrzymałam pierwszy raz rozliczenie za ogrzewanie, poproszę Państwa o pomoc :dostałam 410 zł do dopłaty, mieszkam na 11 piętrze ,mieszkanie rogowe.Koszty ogrzewania rocznego to 1320 zł , to jest szokujące, a wcale nie była za ciepło, grzejniki ciagle zapowietrzone, Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak sprawdzić rozliczenie, czy są jakieś obniżki,zupełnie nie wiem jak podejść do tego tematu. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,danuta |
Ciężko coś doradzić. Biorąc pod uwagę moje rozliczenie można sprawdzić czy dane grzejników na "dowodzie odczytu" są zgodne ze stanem faktycznym. Proponuje jeszcze wyliczyć jaką część kosztu ogrzania budynku ponosi Pani (na rozliczeniu jest koszt łączny węzła i łączna liczba metrów^2).
Co do zapowietrzonych grzejników - szkoda że przed rozpoczęciem sezonu nie wymieniła Pani grzejników na nowe (mają wbudowany odpowietrznik, który łatwo obsługiwać samemu) lub nie wstawiła jakiś odpowietrzników (nie jestem ekspertem w temacie). Ewentualnie uszczelnienie/wymiana okien też może pomóc zmniejszyć koszt w przyszłym roku.
Pozdrawiam, an
|
|
| 2006-10-11 22:38:54 |
|
maciej83
Użytkownik
|
|
Witam! mam pytanie, kiedy otrzymamy rozliczenie za biezacy sezon grzewczy? czy nastapi to do konca czerwca? bo widze tutaj wpisy z pazdziernika, ale wole sie upewnic (jestem nowy na osiedlu, stad moje pytanie). z gory dziekuje za szybka odpowiedz pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez maciej83 (2006-12-01 01:56:31)
|
|
| 2006-12-01 01:54:59 |
|
Przejdź do
|
LWSM Morena :: Gdańsk 2004